Rabu, Mac 14, 2012

ASSORTED CUPCAKE

Assorted flavours of cupcake for orders:

1. Vanilla
2. Chocolate
3. Pandan
4. Red Velvet
5. Sour type flavour
6. Choclate banana
7. Ripple
8. Strawberry
9. According customers demand.


 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 


Khamis, Februari 23, 2012

HARIMAU KENE FIRE

Nasib malang menimpa skuad Harimau Muda A di bawah kendalian coach Ong Kim Swee dimana HM A telah sekali lagi ditumbangkan oleh Jepun utk perlawanan timbal balik bg kelayakan Olimpik walaupun pada hakikatnya HM A telah pun tidak layak lagi untuk memasuki Olimpik kerana telah kalah pada perlawanan sebelumnya. Badi kekalahan masih bersisa. Doa kami para Ultras Malaya agar HM A akan bangun semula dan tidak mudah lemah semangat. Doa kami mengiringi kalian...Amin...

Rabu, Februari 22, 2012

HARIMAU MUDA vs JEPUN






selamanya, selamanya,selamanya,
harimau malaya!
selamanya, selamanya,selamanya,
sokong Malaysia!
hey le le le le le le la
oohh, oohh
hey le le le le le la
Aaahh, aaahh
harimau malaya
harimau malaya
harimau malaya
harimau malaya
hey le le le le le le la
oohh, oohh
hey le le le le le la
inilah tanah tumpahnya darahku
negara pasukan biarlah hanya satu
harimau kami berlari laju,
belang nak tertanggal dari baju
harimau kami cekap gelecek
pertahanan lawan tumbang sederet
bila turun padang berumahkan gelanggang,
kalau berani mari bersandang
selamanya, selamanya,selamanya,
harimau malaya!
selamanya, selamanya,selamanya,
sokong Malaysia!
hey le le le le le le la
oohh, oohh
hey le le le le le la
Aaahh, aaahh
harimau malaya
harimau malaya
semua berlari hingga tiada keringat,
gol pertama untuk negara
kedua untuk pingat
bila atas padang main tak ingat,
tiap hantaran kemas
tiap gerak ligat
pernahkah ada harimau yang jinak
jawapannya tidak
semestinya lincah
penyokong ke stadium beranak-pinak
untukmu Malaysia kami ceria
selamanya, selamanya,selamanya,
harimau malaya!
selamanya, selamanya,selamanya,
sokong Malaysia!
hey le le le le le le la
oohh, oohh
hey le le le le le la
Aaahh, aaahh
harimau malaya
harimau malaya
hey, nari kita, semangat
hitam kuning terpahat
mari kita berjuang,
tempur berperang di padang
sekali lagi, maju lagi,
serang lagi, gagah berani sebati
tidak gentar
tenang, dengar sorakan gemilang,
harimau malaya pasti menang!
selamanya, selamanya,selamanya,
harimau malaya!
selamanya, selamanya,selamanya,
sokong Malaysia!
hey le le le le le le la
oohh, oohh
hey le le le le le la
Aaahh, aaahh
harimau malaya
harimau malaya
MALAM NI 22/2/2012 HARIMAU MUDA vs JEPUN
BEST OF LUCK...HARIMAU BOLEH......
WOOHOOOO.....

Selasa, Februari 14, 2012

SELANGOR IS BACK......

SELANGOR IS BACK!!!!!!!!!!!
Woohooooo........Viva Selangor......!
Setelah beberape game yang agak malang,
Selangor kembali mengganas semula!
Selangor memusnahkan harapan The Red Warriors
untuk mendapat 3 mata penuh ditempat lawan.
Gol pertama oleh Safiq Rahim dan gol kedua
dijaringkan oleh pemain import Selangor yang
baru iaitu Bosko Balaban. Pemain dari Crotia
telah menunjukkan prestasi yang cemerlang pada
persembahan pertama beliau diatas padang bersama
Selangor atau juga digelar The Red Giants.
Syabas dah tahniah buat Red Giants kendalian
Coach Irfan Bakti. Semoga Selangor akan
terus mara....
MOVE FORWARDS....NO TURNING BACK....
Selamanya Red Giants........





Jumaat, Februari 10, 2012

DILEMA

Why it should happened now...?
I'm stuck!!!!
Accept it or else?
How.....
Tell me how......
Can't think anymore.....

Khamis, Januari 26, 2012

Just for thought.....






WHEN.....

When i'm gonna get a job.....
When i'm gonna get a job.....
When i'm gonna get a job.....
Here and there i'm pass my resume....
Everyday, every hour, every minutes.....
No answer....still no answer....
Whenever...whatever.....
Why....Why.....Why....
When i'm gonna get a job......
Sob...Sob....Sob.....
My dear god.....
Please answer my prayer....
Give me chances.....
To be a better person...
When i'm gonna get a job...
Sob...Sob...Sob....


Rabu, Januari 25, 2012

FINALLY

Taking days by days...month pass by....my hands getting hurt....finally i finish sewing my cardyy.....its started when i saw a line from u tube....how to make cardigan in 30 second.....interesting i think...what is the reasons for not to try.....i bodek my mom.....n she finally agreed for spending me some materials.....went to jakel at TM, choose mix nilon textile in black...happy with it n mom paid for it.....apo nak buek an x kojo laie, ibu jd mangso la kono bayar.....sorry mom...but in other way she always support me.....im bad in sewing but i'll tried the very best of me to finish my cardyy.....what a bad luck, i rarely not started sew my cardyy but my hands get sewed first.....i've to wait for a month after that to started again....from cutting the materials (senget-benget) until sew it.....i do by my own.....finally finish.....not the same as boutique...but its ok la...there a few things more adjustment needed......hope gonna be much much better next time


Jumaat, Januari 20, 2012

DARINYA KITA DATANG, KEPADANYA JUA KITA KEMBALI

Penyanyi Izwan Pilus Meninggal Dunia

Dunia hiburan pada Jumaat telah dikejutkan dengan kematian penyanyi popular Izwan Pilus,  


dipercayai akibat  jangkitan kuman pada paru-paru.Izwan, 32, dilaporkan meninggal dunia di 


Hospital Ampang  dekat sini beberapa jam selepas dimasukkan ke wad. Pengurusnya, Shaiful


 Shazwan yang dihubungi mStar  Online di sini mengesahkan berita sedih ini.Katanya, Izwan 


meninggal dunia kira-kira pukul 6.15 petang. Allahyarham yang popular dengan lagu 


Kembali Senyum telah dimasukkan ke hospital  tersebut pada pagi Jumaat selepas mengadu 


sesak nafas dan keadaannya semakin kritikal menjelang petang.
“Allahyarham sempat bercakap dengan saya pagi tadi (Jumaat)  

dan dia kata dia sihat.  Tidak sangka pula lain yang

berlaku. Saya amat sedih,” kata Shaiful lagi.
Jenazah Allahyarham dijangka dibawa pulang ke kampungnya di 


Jalan Taman Nyalas 2, Taman Nyalas  Permai, Jasin, 


Melaka untuk dikebumikan. Pada awal Disember lalu, Allahyarham 


bersama adiknya, penyanyi Aril yang finalis Akademi  Fantasia 7,


Pernah dimasukkan ke Pusat Rawatan Islam dekat sini akibat demam


 panas yang  berpanjangan-mstarOnline

Read more: http://www.enciknakal.com/2012/01/penyanyi-izwan-pilus-meninggal-dunia.html#ixzz1k0qPviQl


Izwan Pilus dikatakan meninggal disebabkan jangkitan kuman pada paru-paru atau pada darahnya (salah satu).Berita pemergian beliau disampaikan oleh adiknya, Aril AF melalui Twitternya;









Disini saya tampalkan update dari laman BeautifulNara;
Update 1: Di bawah ialah tweet terakhir daripada Allahyarham.









Update 2: Daripada beberapa sumber, punca kematian Allahyarham ialah jangkitan kuman pada paru-paru atau jangkitan kuman pada darah (salah satu daripadanya). Nanti akan diupdate lagi untuk kesahihan sepenuhnya.
Update 3: Allahyarham meninggal dunia di Hospital Ampang.
Update 4: Jenazah Allahyarham dijangka di bawa pulang ke kampungnya di Jalan Taman Nyalas 2, Taman Nyalas Permai, Jasin, Melaka untuk dikebumikan.
Update 5: Pada awal Disember lalu, Allahyarham dan adiknya (Aril AF) pernah dimasukkan ke hospital kerana demam panas berpanjangan
Update 6: Gambar di bawah dikatakan gambar terakhir Allahyarham. Sejuk mata memandang.









Apa-apa pun, sedekahkan Al-Fatihah dan doakan agar rohnya ditempatkan di kalangan orang beriman. Amin...
P/S : Takziah diucapkan kepada keluarga arwah.Semoga ditempatkan dikalangan orang-orang soleh.

Khamis, Januari 19, 2012

2nd Interview

Tomorrow is my 2nd interview. This time for Tm point's Customer Service post. It will be held at Somewhere in Bangsar At 8.30AM. I hope that i will be arrive on time or else. Dear Allah....may success in my hands....
Amin....

Isnin, Januari 16, 2012

Interview

Esok aku bakal diinterview utk jawatan kerani di Kuala Kubu Bharu.

Ya Allah, mudah2an aku memperoleh jawatan itu dan dapat mengurangkan beban ibu n abah

Rabu, Januari 11, 2012

Sebelum & Selepas

 Sebelum bukak jahitan
Selepas bukak jahitan


Sakit ckit tp dah ok dah....cume kene tunggu seminggu br luke sembuh...agaknye la kot

Isnin, Januari 09, 2012

JOM TRY RESIPI (PAVLOVA)


Resepi Pavlova.

Bahan-bahan :

4 biji putih telur 
1 cawan gula kastor ( saya guna 3/4 cawan untuk mengurangkan manis)
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung

Topping/hiasan :

1 cawan (240 ml ) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus - saya pakai gula icing.
1/2 sudu teh esen vanilla

Tip sebelum membakar :

1- Pastikan (baca dengan nada garang. hihi) ketika mengasingkan antara telur putih dan kuning, tiada sedikit (langsung) telur kuning yang masuk dalam telur putih. Untuk memudahkan kerja, gunakan telur yang disimpan dalam peti sejuk. Telur yang sejuk, mudah untuk diasingkan antara kuning dan putih. Bila nak digunakan, pastikan putih telur berada dalam suhu bilik. Jangan guna masa telur masih sejuk.

2- Periksa peralatan yang digunakan bersih dari sebarang air dan kesan minyak. Lain la kalau korang tak kisah. Dalam hati duk kata," apasal la meringue aku tak bertanduk langsung." heh.

Cara-cara :

1- Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan. Kalau ada stand mixer lagi senang. Tengok je. Tangan tak payah kerja. Pukul sehingga adunan menjadi 'soft peak form'. Apa eh istilah melayu dia.? 

2- Kemudian, dengan kelajuan yang tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan. Masa ni adunan akan bertukar menjadi putih tapi belum lagi berkilat. Bila pegang sedikit adunan di tangan terasa lagi gula yang belum hancur.

3- Teruskan memutar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga bertukar menjadi putih berkilat. Bila diangkat dia akan mengeluarkan tanduk. Haha. Jangan risau. Ni tanduk bagus punya. Kalau dah bertanduk tu maknanya jadilah meringue. Jika belum, atau tanduk tak tajam dan belum mantap. Pukul lagi 2-3 minit. 

4- Masukkan esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati.

Tanda meringue anda dah jadi ialah bila diangkat adunan akan menghasilkan tanduk yang tajam dihujung. Nak lebih yakin, telangkupkan bekas meringue atas kepala. Kalau tak jatuh tu confirm jadi. Agak-agak berani tak? ;)

5- Masukkan tepung jagung dan cuka. Gaulkan menggunakan spatula atau senduk kayu. Bukan senduk kari ye..! Kang ada pulak rasa kari dalam pavlova. 

6- Buatkan garisan bulat di atas kertas minyak(parchment paper). Saya gunakan tin kek yang bersaiz 7 inci. Zaapp. Dah jadi bulat. 

7- Bentukkan meringue mengikut bulatan yang kita lukis. Pastikan bahagian tepi lebih tinggi dari tengah. Konon macam tebing pendek la kan. Part ni saya tak buat. Saya buat cara saya sendiri. :)

Masa membakar :

1- Panaskan oven pada suhu 150' C. Saya panaskan 15 minit lebih awal. Letakkan rak di tengah bahagian oven. 

2- Masukkan adunan meringue. Dalam 15 minit, turunkan suhu kepada 140'C. Masak selama 1 jam. Pavlova dimasak dengan api yang sederhana panas. Bila api terlalu panas, luarnya akan garing tapi dalam tak masak. Bila api tak cukup panas pun tak kena juga. Kang lama pulak nak masak. Takkan nak berkampung depan oven sampai 2 jam? :)

Masak sehingga warna meringue bertukar menjadi coklat muda. Bila dipegang terasa garing di luar dan lembut bahagian dalam. Tutup api. Biarkan pintu oven sedikit terbuka. Jangan keluarkan meringue terus dari oven. Tunggu sehingga sejuk.

Cara menghias :

1- Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental. Satu petua nak mudahkan kerja. Masukkan bekas dalam peti ais bahagian beku selama 2-3 jam sebelum memukul whipping cream. 

2- Bila whipping cream dah kental. Masukkan gula dan esen vanila. Ini pendapat sayalah kan. Whipping cream tu dah manis. Sekiranya nak kurangkan atau tak masukkan gula pun tak jadi masalah. 

3- Masukkan whipped cream dalam plastik. Simpan dalam peti ais beku sekejap. Nanti bila nak deco baru keluarkan. 

Bila rasa nak makan, baru picitkan whipped cream dan hias dengan buah-buahan yang siap dipotong. Kalau hias awal sangat nanti takut pavlova tu berderai.

Sedia untuk dimakan.

Jom Try this Resipi (Baklava)

Bahan-bahan:


Kertas timah secukupnya
250 gram doh filo (pastry pembalut inti)
180 gram mentega, cairkan dan dibiar sejuk
90 gram kacang walnut dipanggang dan dikisar halus.
40 gram gula halus
1 camca besar serbuk kayu manis


Bahan sirap:


230 gram gula pasir
150 ml air
2 sudu teh jus limau susu
1 sudu teh air mawar


Cara membuatnya:


Alas tin pembakar berukuran 25 cm dengan kertas timah. Oleskan sedikit mentega cair.
Susun separuh filo di dalam tin pembakar (hanya potong 2 kepingan filo)
Satukan walnut bersama gula dan serbuk kayu manis. Ratakan di atas filo.
Atur baki filo di atasnya. Guna pisau tajam untuk potong adunan berbentuk.
Tuang mentega cair di atasnya.
Bakar pada suhu 175 °c selama 45 minit. Ketika masih panas, tuangkan sirap.


Untuk membuat sirap, didihkan semua bahan sirap kecuali air mawar.
Kacau sekali sekala.
Biarkan bancuhan likat dan tuangkan air mawar. Biarkan sejuk sebelum digunakan.